Projekt och resor

 

2023

Eld upphör eller psykbryt!
En minifestival för fred och psykisk hälsa. Vi kommer att arrangera en minifestival för fred, hopp och psykisk ohälsa lördagen 11/11 från 11.00 till 23.00 på
huset här i Sköndal. Datumet och tiden är symboliskt valt då vapenstilleståndet i första världskriget trädde i kraft den dagen och tiden 1918. Vi bjöd på 11
timmar av  livemusik, vinterbad, poesi, teater, öppen scen, yoga, film, karaoke, meditation med mera.

2022

Tomatspaljé
Under våren 2022 byggdes en stor tomatspaljé vid huset. En ritning gjordes, virke beställdes och sedan sågades det, snickrades och skruvades för fullt. Det var mycket svett och tårar men tillslut blev det färdigt och vad bra det blev! 

Politiskt Forum 2022
"Är du lönsam, lille vän? - Ett seminarium om mening och delaktighet i livet för personer med psykisk ohälsa".Vi bjöd in forskare, politiker och personer med egen livserfarenhet, för att prata om frågor som: Vad är en produktiv människa?; Ger lönearbetet mening på ett annat sätt än sysselsättningen?; Borde målet för alla vara ett lönearbete?; Vad finns det för hinder för människor med psykisk ohälsa att bidra till samhället, även om lönearbete inte är ett alternativ?; Varför ses personer med psykisk ohälsa inte alltid som en resurs som kan bidra till samhället?

2021

Skördefest
VI firade årets sista skörd och bjöd in allmänheten. Huset var precis nymålat. Vi bjöd på en trädgårdsmeny, sjöng karaoke. Alla fick vara med och skörda potatis.

2020

Skärgårdstur
Vi övernattade på Aspö i skärgården, åkte båt, badade och grillade. Vi promenerade runt ön, det var fint! 

Tältning på Högdalstoppen
Vi tältade på Högdalstoppen och hade med oss ukelele och trummor. En varm sommardag med lägereldsskratt och sång.

2019

Spökhuset Sköndal presenterar Sköndalspaviljongen
Temat för årets spökhus blev Sköndalspaviljongen- ett skambefläckat mentalsjukhus från sent 1800-tal som stängdes ner efter uppdagandet av de ohyggliga experiment som försigick där. Vi tog ett kliv in i psykiatrins mörka historia och skrämde slag på över 200 besökare. Förutom en ordentlig skräckupplevelse fick besökarna gratis korv, kaffe och bullar samt information om vår verksamhet. Vi fick stor medial uppmärksamhet från såväl, Mitti, radio P4 och SVT ABC.

Genom detta återerövrade vi en del av psykiatrins tragiska historia och lekte med det som var mörkt. Vi bröt stigman och uppmärksammade viktiga förändringar som psykiatrin åstakommit idag.
 
Ångestdoppet 2019
I juni bjöd vi återigen in till Ångestdoppet - en strandfest vid Stora Sköndalsbadet med syfte att uppmärksamma psykisk hälsa och vikten av fysisk hälsa. Vi hade bjudit in samverkande organisationer såsom NSPH.

2018

Spökhuset Sköndal
Förra höstas bjöd vi in allmänheten till en kväll de sent skulle glömma. På Halloween förvandlades huset till ett spökhus. En guide tog gästerna runt på spökvandring. Vi hade klått ut oss till spöken, zombies, häxor och andra läskiga figurer. Kvällen blev en succe med mycket folk. Det bjöds på bullar, kaffe och spökbål. Medlemmar och handledare lade ner mycket tid och engagemang och vi hade fantastiskt roligt under tiden.

Ångestdoppet (tidigare Fontänens Gästabud)

Den 15 Juni anordnade vi Ångestdoppet för andra året i rad. Det blev livemusik, stand up och mycket mer. Vi hade världens kortaste swimrun för att främja psykisk och fysisk hälsa. Det var även en del barnaktiviteter för de små liven. Husets alla talanger uppträdde.

Vandring till Högdalstoppen
I januari 2018 vandrade vi upp till Högdalstopppen som tog ca 1,5 timma. På plats grillade vi. Sen övernattade i ett stort militärtält. Vi turades om att sitta eldvakt. Det var fantastiskt!

2017

Unga Vuxna läger
Fontänhuset Sköndal var det första huset som startade nätverksträffar för unga vuxna med syfte att sprida kunskap om psykisk ohälsa bland målgruppen. Genom åren har olika Fontänhus i Sverige turats om att anordna träffen och i år är det vår tur igen. Datum för eventet blev den 13-16 juni. Vi jobbade med projektet på torsdagsförmiddagar. Det blev mycket lyckat!

Fontänens Gästabud
Tidigare år har vi anordnat strandfest och lyktfestival. I år var ambitionen att planera ett återkommande event som skulle bli väl etablerat. Vi bjöd in artister, grillade, badade och nätverkade! Det är ett sätt att marknadsföra vårt hus genom att locka hit allmänheten samt särskilda intressenter. Datum för eventet var 16 juni 2017. Även detta projekt jobbade vi med på torsdagsförmiddagar.

2015

Med alla vindar
Ett projekt för unga vuxna med psykisk ohälsa. Vi seglade en skuta från Stockholm till Visby och Almedalsveckan!

2014

Kick - off vandring
Fontänhuset Sköndal vandrade från Sköndal till Högdalstopen där vi övernattade.
 
Marathon i Båstad
Fontänhuset Sköndal deltog i stafettlag tillsammans med andra löpare från Sveriges Fontänhus
 
2012

Vandring i fjällen - kalla fötter
Fontänhuset Sköndal arrangerade en vandring i Jämtlandsfjällen tillsammans med unga vuxna från Sveriges alla Fontänhus.